Zorgprogramma's

Gezondheidshuis de Componist werkt met verschillende zorgprogramma’s. Hieronder kunt u meer lezen over de diverse onderwerpen en wat wij samen met u kunnen doen om de klachten te verminderen of hier beter mee om te gaan.

Leefstijl

Hier staat meer informatie leefstijl

Diabetes

Hier staat meer informatie over het diabetes zorgprogramma

COPD / Astma

Hier staat meer informatie over het COPD/ASTMA Zorgprogramma

Hart- en vaatziekten

Hier staat meer informatie over het verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Depressie

Hier vindt u meer informatie over het Zorgprogramma Depressie

Angst

Hier vindt u meer informatie over het zorgprogramma Angst.

Overspannen

Hier vindt u meer informatie over het zorgpad Overspannen

Problematisch alcohol gebruik

Hier vindt u meer informatie over het zorgpad Problematisch alcohol gebruik.

Polyfarmacie

Hier vindt u meer informatie over het zorgprogramma Polyfarmacie

ALK (voorheen SOLK)

Hier vindt u meer informatie over het zorgprogramma Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Leefstijl

Binnen de zorgprogramma’s gaat veel aandacht uit naar uw leefstijl, dat wil zeggen de manier waarop u leeft. De onderstaande punten zijn van belang voor een gezonde leefstijl.

Zit u boven een gezond gewicht en wilt u daar graag iets aan doen? Dan is deelname aan Leefstijl4Nieuwegein wat voor u.
 
Leefstijl4Nieuwegein is een programma van maximaal twee jaar met individuele afspraken en groepsbijeenkomsten.

Het doel is te werken aan een gezonde leefstijl en deze daarna ook vol te houden. Het programma richt zich op gezonde eetgewoontes en een gezond beweegpatroon. Maar ook zaken die een gezonde leefstijl moeilijk maken, bijvoorbeeld stress en slaapgebrek, komen aan bod.

Twee jaar begeleiding

U krijgt twee jaar begeleiding van een Leefstijlteam dat bestaat uit een Leefstijlcoach, een diëtist en een beweegprofessional (fysiotherapeut, buurtsportcoach). Het eerste jaar wordt u intensief begeleid. Het tweede jaar bekijkt u samen met het team wat er nodig is om uw gezonde leefstijl te behouden.

Wie kan meedoen?

  • U bent ouder dan 18 jaar en
  • U heeft matig overgewicht en er komen chronische aandoeningen voor in de familie of
  • U heeft ernstig overgewicht

Kosten

U kunt in principe kosteloos deelnemen aan het programma. Het wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering en heeft geen invloed op uw eigen risico. Controleer wel de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Interesse en meer informatie

Bent u geïnteresseerd om deel te nemen, maak dan een afspraak met uw huisarts of bespreek dit met de praktijkondersteuner. U heeft een verwijzing van de huisarts nodig om te kunnen deelnemen aan het programma. In de folder vindt u meer informatie over Leefstijl4Nieuwegein.

Roken heeft een slechte invloed op uw gezondheid. Voor iedereen die rookt is het daarom erg belangrijk om te stoppen. Dat geldt zeker ook voor mensen met een chronische aandoening zoals COPD, diabetes of een hart- en vaatziekte.

Denkt u aan stoppen met roken?  Neem dan contact op met onze praktijkondersteuners. U krijgt dan tips en advies hoe u het beste kunt stoppen met roken.
Ondanks alle argumenten vóór het stoppen met roken, is het stoppen met roken moeilijk. Van een rookverslaving afkomen, is een lastige opgave voor zowel de roker als zijn omgeving. Humeur, angst voor dik worden, kans op falen maken stoppen niet makkelijk. Onder begeleiding van de praktijkondersteuner wordt u geholpen bij het stoppen met roken. De praktijkondersteuner is hier speciaal voor opgeleid en overlegt zo nodig met uw huisarts.
 

Na motivatiebepaling wordt in een kennismakingsgesprek het rookgedrag in kaart gebracht en een stopdatum bepaald. In de vervolgafspraken na het stoppen worden de moeilijkheden van het stoppen besproken. Uit onderzoek blijkt dat stoppen met roken onder begeleiding van de praktijkondersteuner of huisarts en daarbij gebruik maken van nicotine vervangende middelen de meest effectieve manier is om te stoppen. Daarnaast kunt u de volgende app gebruiken: Quiddy

Stoppen met roken in de huisartsenpraktijk valt niet vanzelfsprekend onder de basisverzekering en wordt dus niet altijd vergoed. Dit kan per zorgverzekering verschillen. Wanneer u begeleiding wilt bij het stoppen met roken dan doet u er goed aan om bij uw zorgverzekering te informeren over wat zij precies vergoeden. Veelal staat er op de website van de zorgverzekeraar uitleg. Lees de volledige informatie. Twijfelt u, bel dan met de zorgverzekeraar. Let op dat de begeleiding en de hulpmiddelen voor stoppen met roken veelal eerst van het eigen risico af gaat!

Voor informatie over stoppen met roken kunt u kijken op www.thuisarts.nl.

Hoeveel u eet en wat u eet, heeft invloed op uw gewicht. Maar ook op uw bloeddruk, het cholesterolgehalte, het glucosegehalte (suikergehalte) in uw bloed en de vorming van bloedstolsels. Mensen die 200 gram, liefst 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag eten, zijn gezonder dan zij die dit niet doen. Zij hebben ook minder kans op andere ziekten, zoals kanker.

Wat is gezond eten?

Algemene adviezen voor een goede voeding zijn:

  • Eet zo weinig mogelijk verzadigd vet.
  • Eet één keer per week vette vis en elke dag 15 gram ongezouten noten.
  • Eet voldoende groente en fruit. Wij raden u aan minimaal 200 gram, liefst 250 gram groenten en twee stuks fruit per dag te eten.
  • Gebruik weinig zout, het is verstandig om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
  • Denk ook eens aan peulvruchten als vleesvervanger. Het advies is om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten.

Vindt u het moeilijk om gezond te eten en kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Bij EMC werken diëtistes, die u kunnen helpen bij het maken van een plan om uw eetgewoonten te veranderen. Zij kunnen u voorlichting en advies geven over gezond eten. En u vertellen wat u kunt bereiken met het veranderen van uw eetgewoonten. Ook kunnen ze extra ondersteuning geven bij het aanpassen van uw eetgewoonten of u adviseren waar u moet zijn voor extra ondersteuning. Voor meer informatie klik hier.

Mensen met overgewicht, vooral mensen met ernstig overgewicht, hebben een hoger risico op het krijgen van een ernstige aandoening dan mensen met een normaal gewicht. Niet alleen dikker zijn, maar ook dikker worden, zorgt voor een grotere kans op een aandoening zoals diabetes of  hart- en vaatziekten.
Steeds meer mensen hebben last van overgewicht en willen afvallen. We weten eigenlijk allemaal wat we daarvoor moeten doen, namelijk minder vet en suiker eten, minder alcohol drinken en meer bewegen. Het lijkt zo simpel, waarom is het dan zo moeilijk? Veel mensen kunnen het gewoonweg niet volhouden. Bij EMC werken diëtistes, die u kunnen helpen om het afvallen vol te houden. En onze fysiotherapeuten kunnen u helpen als u meer wilt bewegen.

Te veel alcohol drinken is niet gezond. Als u lang meer dan twee glazen alcohol per dag drinkt, is dit slecht voor uw gezondheid. Het zorgt voor een hoge bloeddruk. Ook heeft u meer kans op hart- en vaatziekten. Bovendien is de kans op ongelukken, leverbeschadiging, slokdarm-, en mogelijk ook borst- en darmkanker verhoogd. Het drinken van alcohol kan leiden tot verslaving.
Het drinken van alcohol in kleine hoeveelheden per dag (1 of 2 glazen per dag) verlaagt juist de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat bij gebruik van alcohol het HDL-cholesterolgehalte (het goede cholesterol) stijgt. De neiging van het bloed om bloedpropjes te vormen, daalt hierbij.

Hulp nodig bij het minder drinken?

Bij EMC werken zorgverleners die u kunnen helpen bij het maken van een plan om minder te gaan drinken. Zij kunnen u voorlichting en advies geven over de gevolgen van te veel alcohol. Zij kunnen u ook vertellen wat u kunt bereiken als u minder drinkt. Verder kunnen ze extra ondersteuning geven voor het uitvoeren van uw plan. Heeft u hulp nodig bij het minder alcohol drinken? Vraag dan om een advies bij uw huisarts.

IkPas

Wilt u ontdekken of het laten staan van uw drankje goed voelt en effecten heeft voor uw leefstijl, doet u dan mee met IkPas. Hogeschool Windesheim onderzocht de resultaten uit 2015 en noteerde de volgende 5 redenen om mee te doen:

  1. Het doorbreken van een gewoonte; alcohol is overal aanwezig in onze maatschappelijk en heeft soms ook (zie hierboven) positieve kanten. Maar sinds 50 jaar zijn we op steeds meer dagen en bij steeds meer gelegenheden alcohol gaan drinken. Het is vaak een gewoonte geworden en niet een bewuste keuze. Ik Pas helpt mensen bewust te worden van hun eigen gewoonten hierin en na te denken over die keuzes. En weer onafhankelijk te worden van bijvoorbeeld groepsdruk. Het heeft ertoe geleid dat vele IkPassers hun drinkpatroon hebben aangepast.
  2. Detox; je lichaam wordt dagelijks aan allerlei giftige stoffen blootgesteld, zoals die in bewerkt eten, door uitlaatgassen en sigarettenrook, pesticiden in fruit en groenten, maar ook alcohol. Deze giftige stoffen worden in lichaamsvetten opgeslagen en kunnen op termijn schadelijke effecten hebben. Al eeuwenlang “detoxen”mensen periodiek, zowel om het lichaam te reinigen als uit spirituele overwegingen, zoals in de vastentijd. De ervaring van Ik Passers was, dat hun huid door de alcohol-detox er weer gezonder uitzag. Een kwart van de deelnemers viel ook af in lichaamsgewicht.
  3. Het goede voorbeeld voor de jeugd; alcohol op jonge leeftijd is extra schadelijk. De overheid heeft maatregelen genomen zoals het instellen van een leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. Onder 18, geen alcohol! Ouders en opvoeders kunnen het goede voorbeeld geven door aan te geven dat het drinken van alcohol (niet bij elke gelegenheid) vanzelfsprekend hoeft te zijn.
  4. Kwaliteit van leven: beter slapen en kenismaking met alternatieven; deelnemers van Ik Pas gaven aan beter te slapen en zich fitter en meer uitgerust te voelen. Het stimuleerde ook om meer te bewegen, de sportschool te bezoeken, lekker te gaan lopen. De kwaliteit van leven neemt toe. Alternatieven voor alcoholische drankjes worden ontdekt, hippe drankjes zonder alcohol en kruidenthee.
  5. Geld uitsparen; Ik Pas deelnemers bleken vaak minder geld uit te geven door geen alcohol te kopen en te drinken. Ook de borrelnootjes kwamen niet op tafel. Goed voor je gewicht en meer geld voor andere leuke dingen.

Meer weten: www.ikpas.nl

Deelnemers voor de regio Utrecht melden zich aan via de GGD, regio Utrecht voor een periode van 30 dagen.

Laat zien dat u op weg bent naar een gezonde leefstijl en doe mee!

Te veel alcohol drinken is niet gezond. Als u lang meer dan twee glazen alcohol per dag drinkt, is dit slecht voor uw gezondheid. Het zorgt voor een hoge bloeddruk. Ook heeft u meer kans op hart- en vaatziekten. Bovendien is de kans op ongelukken, leverbeschadiging, slokdarm-, en mogelijk ook borst- en darmkanker verhoogd. Het drinken van alcohol kan leiden tot verslaving.
Het drinken van alcohol in kleine hoeveelheden per dag (1 of 2 glazen per dag) verlaagt juist de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat bij gebruik van alcohol het HDL-cholesterolgehalte (het goede cholesterol) stijgt. De neiging van het bloed om bloedpropjes te vormen, daalt hierbij.

Hulp nodig bij het minder drinken?

Bij EMC werken zorgverleners die u kunnen helpen bij het maken van een plan om minder te gaan drinken. Zij kunnen u voorlichting en advies geven over de gevolgen van te veel alcohol. Zij kunnen u ook vertellen wat u kunt bereiken als u minder drinkt. Verder kunnen ze extra ondersteuning geven voor het uitvoeren van uw plan. Heeft u hulp nodig bij het minder alcohol drinken? Vraag dan om een advies bij uw huisarts.

IkPas

Wilt u ontdekken of het laten staan van uw drankje goed voelt en effecten heeft voor uw leefstijl, doet u dan mee met IkPas. Hogeschool Windesheim onderzocht de resultaten uit 2015 en noteerde de volgende 5 redenen om mee te doen:

  1. Het doorbreken van een gewoonte; alcohol is overal aanwezig in onze maatschappelijk en heeft soms ook (zie hierboven) positieve kanten. Maar sinds 50 jaar zijn we op steeds meer dagen en bij steeds meer gelegenheden alcohol gaan drinken. Het is vaak een gewoonte geworden en niet een bewuste keuze. Ik Pas helpt mensen bewust te worden van hun eigen gewoonten hierin en na te denken over die keuzes. En weer onafhankelijk te worden van bijvoorbeeld groepsdruk. Het heeft ertoe geleid dat vele IkPassers hun drinkpatroon hebben aangepast.
  2. Detox; je lichaam wordt dagelijks aan allerlei giftige stoffen blootgesteld, zoals die in bewerkt eten, door uitlaatgassen en sigarettenrook, pesticiden in fruit en groenten, maar ook alcohol. Deze giftige stoffen worden in lichaamsvetten opgeslagen en kunnen op termijn schadelijke effecten hebben. Al eeuwenlang “detoxen”mensen periodiek, zowel om het lichaam te reinigen als uit spirituele overwegingen, zoals in de vastentijd. De ervaring van Ik Passers was, dat hun huid door de alcohol-detox er weer gezonder uitzag. Een kwart van de deelnemers viel ook af in lichaamsgewicht.
  3. Het goede voorbeeld voor de jeugd; alcohol op jonge leeftijd is extra schadelijk. De overheid heeft maatregelen genomen zoals het instellen van een leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. Onder 18, geen alcohol! Ouders en opvoeders kunnen het goede voorbeeld geven door aan te geven dat het drinken van alcohol (niet bij elke gelegenheid) vanzelfsprekend hoeft te zijn.
  4. Kwaliteit van leven: beter slapen en kenismaking met alternatieven; deelnemers van Ik Pas gaven aan beter te slapen en zich fitter en meer uitgerust te voelen. Het stimuleerde ook om meer te bewegen, de sportschool te bezoeken, lekker te gaan lopen. De kwaliteit van leven neemt toe. Alternatieven voor alcoholische drankjes worden ontdekt, hippe drankjes zonder alcohol en kruidenthee.
  5. Geld uitsparen; Ik Pas deelnemers bleken vaak minder geld uit te geven door geen alcohol te kopen en te drinken. Ook de borrelnootjes kwamen niet op tafel. Goed voor je gewicht en meer geld voor andere leuke dingen.

Meer weten: www.ikpas.nl

Deelnemers voor de regio Utrecht melden zich aan via de GGD, regio Utrecht voor een periode van 30 dagen.

Laat zien dat u op weg bent naar een gezonde leefstijl en doe mee!

Ongeveer 40% van de Nederlanders beweegt te weinig. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen luidt: een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op minstens vijf, maar het liefst op alle dagen van de week. Met matig intensieve lichamelijke activiteit bedoelen we bijvoorbeeld een half uur stevig wandelen (5 km per uur) of fietsen (15 km per uur). Het halve uur hoeft niet achter elkaar plaats te vinden; 2 x 15 minuten, 3 x 10 minuten of 6 x 5 minuten mag ook.

Beweegprogramma’s

Dat bewegen gezond is, wist u natuurlijk al langer. Maar wist u ook dat bewegen een gunstig effect heeft op de gezondheid van mensen met een chronische ziekte zoals diabetes, COPD of hart- en vaatziekten?

Vindt u het moeilijk om meer te bewegen of weet u niet precies hoe u dit het beste aan kunt pakken, dan kunt u deelnemen aan onze beweegprogramma’s.

EMC biedt beweegprogramma’s voor verschillende doelgroepen.
 
 
Preventie en Training   
  • Beweeggroepen voor langdurige fysiotherapie
  • COPD groep
  • Parkinsongroep

Beweegprogramma’s (3 maanden)

  • Diabetes mellitus
  • COPD
  • Hart en vaatziekten
  • Osteoporose
  • Obesitas

Preventie 

  • Medische Fitness

Specifiek zorgaanbod

  • Vitaal Zwanger
  • Runningtherapie
  • Incontinentie
  • Valpreventie

Meer informatie: 030 – 600 02 02  of www.paramedischcentrum.nl

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte waarbij de glucoseregulatie is verstoord. Er bestaat (nog) geen genezing voor diabetes. Van de naar schatting 750.000 Nederlanders met diabetes zijn er een kwart miljoen die diabetes hebben zonder het te weten.

Als u diabetes heeft, krijgt u te maken met verschillende zorgverleners. Zij kunnen u helpen om ervoor te zorgen dat de kans op problemen met uw ziekte zo klein mogelijk blijft. Dit betekent dat de hulp van deze zorgverleners goed op elkaar moet aansluiten. Bovendien moet de hulp ook passen bij uw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Om dit te realiseren heeft EMC een zorgprogramma ontwikkeld met duidelijke afspraken zodat alle zorgverleners goed samenwerken en op de hoogte zijn van uw situatie. In het zorgprogramma werken huisartsen, praktijkondersteuners, apotheek, fysiotherapie, beweegconsulent en diëtist samen. Eén zorgverlener, meestal de praktijkondersteuner, houdt het overzicht. Dit is ook uw aanspreekpunt.

Uw leefstijl, dat wil zeggen uw manier van leven, is van grote invloed op het risico om diabetes te krijgen. Bovendien zal iemand met een gezonde leefstijl beter kunnen omgaan met diabetes. Iemand met een gezonde leefstijl eet gezond, rookt niet, beweegt genoeg en drinkt niet te veel alcohol. Heeft u diabetes of kans op diabetes? Dan is een gezonde leefstijl heel belangrijk voor u. Maar het aanpassen van een leefstijl kan erg moeilijk zijn. Heeft u vragen of wilt u hulp? Neem contact op met de praktijkondersteuner. Voor Huisartsenpraktijk Mondriaanlaan klik hier; voor Huisartsenpraktijk Jutphaas klik hier.

Ook met diabetes kun je een actieve levensstijl leiden. Dit bewijzen diabetespatiënten uit Nieuwegein. Ze doen mee aan de Diabetes Challenge.

Nieuwegein Diabetes Challenge

De Nieuwegein Diabetes Challenge is een uitdaging voor een groep mensen (patienten) met diabetes. De uitdaging bestaat uit 6 aaneengesloten dagen minimaal 10.000 stappen wandelen.

Er hoeft geen ervaring te zijn met wandelen of sporten. De voorbereidingen vinden plaats onder begeleiding van fysiotherapeuten, praktijkondersteuners en huisartsen. Om deze uitdaging goed aan te kunnen wordt er gezamenlijk getraind/gewandeld en er wordt gewerkt met een Garmin stappenteller waardoor er begeleiding op maat is. Het wandelen wordt grotendeels zelfstandig gedaan, maar 1 x per week wordt in groepsverband gewandeld onder begeleiding van een wandelcoach.

Zonder uitzondering heeft elke deelnemer van vorige edities deze voorbereiding en de challenge als zeer positief ervaren. Men voelde zich veel fitter, de bloedglucose ging naar beneden en de medicatie kon soms zelfs verminderd worden. Het allerbelangrijkste effect was uiteindelijk dat de kwaliteit van leven als veel beter werd ervaren en dat de verandering in leefstijl tot op heden nog steeds wordt volgehouden.

Diabetes Type 2: Wandelen is behandelen

Wandelconsult voor mensen met diabetes: simpel en doeltreffend

Op Wereld Diabetes Dag (14 november 2017) heeft de Bas van de Goor Foundation het opmerkelijke resultaat van Nationale Diabetes Challenge gepresenteerd: voor Diabetes type 2 is wandelen een effectieve behandelmethode. In de rapportage leest u de resultaten van de challenge 2017: Rapportage NDC resultaten.

Wereld Diabetes Dag is ook in Nederland zeer relevant: nu al telt ons land ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes en dat aantal groeit elk jaar met 60.000. ‘Type 2’, dat veelal wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, is veruit de meest voorkomende vorm. Deze vorm van diabetes wordt nu behandeld met  medicijnen: pillen of insuline.

Wandelen is behandelen

De Bas van de Goor Foundation organiseerde voor het derde jaar op rij de Nationale Diabetes Challenge. Daarbij kwamen mensen met diabetes in beweging. Op 162 locaties en met ondersteuning van huisartsenpraktijken en lokale overheden wandelden patiënten vanaf begin mei wekelijks samen met hun zorgverleners. Daarbij werkten de deelnemers toe naar de grote finale, die afgelopen september plaatsvond. Mede dankzij steun van het Diabetesfonds en Zelfzorg Ondersteund! onderzocht de Bas van de Goor Foundation de effecten van deze interventie. En die zijn in één zin samen te vatten: wandelen is behandelen.

De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat deelname aan de Nationale Diabetes Challenge leidt tot een verbetering van zowel de fysieke gezondheid als de mentale gezondheid van mensen met diabetes. De kwaliteit van leven van de deelnemers is verbeterd en daarnaast voelen zij zich beter in staat hun eigen ziekte te managen. Ook is er sprake van een verbetering van de glucoseregulatie en het gewicht. Waar voorgeschreven medicijnen doorgaans alleen effect hebben op de glucoseregulatie, doet het wandelen dus veel meer.

Activeren en motiveren

Het succes van de Nationale Diabetes Challenge gaat verder dan de resultaten alleen. Het feit dat zorgverleners een actieve, motiverende rol spelen, is voor de deelnemers een serieuze stok achter de deur. De Challenge heeft daardoor meer effect dan het algemene advies om meer te bewegen. Uit het onderzoek komt bovendien een belangrijk langetermijneffect naar voren: veel deelnemers blijven na de challenge zelfstandig ‘aan de wandel’ en zo behandelen ze zichzelf.

Zitten of bewegen?

De Nationale Diabetes Challenge vraagt investering in tijd van de zorgverlener. De Bas van de Goor Foundation is daarom samen met de partners van het project in gesprek met zorgverzekeraars om de wandelingen in te kunnen zetten als consult. Naast  zitten in de spreekkamer vanaf nu ook wandelen om te behandelen.

De nationale Diabetes Challenge wordt georganiseerd door de Bas van de Goor foundation. Dit is een organisatie die als missie heeft om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. De Diabetes Challenge 2017 houdt in dat 16 tot 20 weken lang op ruim 100 locaties in Nederland wandelbijeenkomsten georganiseerd worden met meer dan 2000 diabetici en hun zorgprofessionals.

De Diabetes Challenge Nieuwegein is een initiatief van de vier gezondheidscentra in Nieuwegein (de Roerdomp, de Schans, Zorgplein Zuid, EMC Nieuwegein) in samenwerking met SportID en Bas van de Goor Foundation.

Om inwoners structureel in beweging te krijgen, ontwikkelt SportID Nieuwegein sport- en beweegactiviteiten in Nieuwegein. Voor meer informatie klik hier.

COPD / Astma

COPD staat voor ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’ (Chronische Obstructieve Longziekte). COPD is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor heb je minder energie.

Astma is een ontsteking van de kleine luchtwegbuisjes in de longen. De ontsteking is bij astma blijvend. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken zoals kortademigheid, hoesten en toegenomen slijmproductie.

Gezondheidshuis de Componist ondersteunt het initiatief van het Longfonds: Ontmoet elkaar bij het Longpunt Nieuwegein. Klik hier voor meer informatie.

COPD is niet te genezen, maar een gezonde leefwijze en behandeling met de juiste geneesmiddelen kunnen een positieve invloed hebben op het verloop van de ziekte. 

Voor mensen met COPD heeft Gezondheidshuis de Componist een zorgprogramma ontwikkeld. U voert zelf de regie over uw ziekte en krijgt van onze medewerkers ondersteuning. In het zorgprogramma werken huisartsen, praktijkondersteuners, apotheek, fysiotherapie, beweegconsulent en diëtist samen. Deze hulpverleners hebben een gezamenlijke werkwijze afgesproken over de behandeling van COPD. Iedere hulpverlener brengt zijn eigen deskundigheid in. Samen zorgen zij ervoor dat de kans op problemen met uw ziekte zo klein mogelijk is en dat de zorg die u nodig heeft goed op elkaar aansluit.

Astma is over het algemeen goed te behandelen met inhalatiemedicatie (pufjes). Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk. Het is bekend dat mensen met overgewicht eerder astma krijgen en dat de astma moeilijker te behandelen is. Door voldoende te bewegen worden de ademhalingsspieren sterker en verbetert de conditie.

Huisartsenpraktijk de Componist heeft een astma bij kinderen spreekuur waarbij de praktijkondersteuner en de huisarts samenwerken om de diagnose te stellen en het kind met astma optimaal te behandelen.

Uw leefstijl, dat wil zeggen uw manier van leven, is van grote invloed op het risico om COPD te krijgen. Vooral roken is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van longklachten. Bovendien zal iemand met een gezonde leefstijl beter kunnen omgaan met COPD. Iemand met een gezonde leefstijl eet gezond, rookt niet en beweegt voldoende.

Heeft u COPD of kans op COPD? Dan is een gezonde leefstijl heel belangrijk voor u. Heeft u vragen? Neem contact op met de praktijkondersteuner via huisarts@decomponist.nl

Hart- en Vaatziekten

In uw huisartsenpraktijk is er een hart- en vaatziektenspreekuur opgezet voor mensen die een verhoogd risico hebben om een hart- en vaatziekte te krijgen. Met hart- en vaatziekten bedoelen we aandoeningen zoals een hartinfarct, angina pectoris (pijn op de borst bij inspanning), een beroerte (TIA, herseninfarct en hersenbloeding) of etalagebenen.

De risicofactoren om hart- en vaatziekten te krijgen zijn: roken, suikerziekte, een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterol, het voorkomen van deze ziektes in de familie, stress, reumatoïde artritis, overgewicht, ongezonde voeding en te weinig beweging. Zeker als u al een hart- en vaatziekte heeft doorgemaakt, blijft het van groot belang verder risico zoveel mogelijk te verlagen.

Bepalen en controle van uw risico wordt in de praktijk uitgevoerd door de praktijkondersteuner (POH). De controle wordt CVRM genoemd (cardiovasculair risicomanagement).

CVRM houdt in:

  • vooraf meten van een aantal waardes in uw bloed en urine;
  • doornemen van klachten, aandachtspunten en leefstijl;
  • het meten van uw bloeddruk;
  • bepalen van de BMI.

Daarna krijgt u een advies op maat. Dit kan ook een verwijzing zijn naar de diëtiste, om u te helpen met gezond eten en/of af te vallen, of een verwijzing naar de fysiotherapeut of sportcoach, om gezond bewegen op te pakken. De POH overlegt altijd met de eigen huisarts.

Wilt u uw risico weten? Gebruikt u al medicijnen voor de bloeddruk of een te hoog cholesterol? Heeft u in het verleden een hart- en vaatziekte doorgemaakt? U kunt een afspraak maken bij onze POH. De afspraak wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het laboratoriumonderzoek en eventuele medicatie vallen onder uw eigen risico.

Meer informatie kunt u vinden op thuisarts.nl met zoektermen als:
“ik wil gezond eten”
“ik wil gezond bewegen”
“hoge bloeddruk”
“stoppen met roken”
“risico hart- en vaatziekten verlagen”

Meer informatie over onze zorgprogramma’s vindt u hier.

Depressie

In het zorgprogramma depressie wordt uitgelegd wat depressieve klachten zijn en wat je er aan kunt doen. Doormiddel van het doen van metingen volgen wij u gedurende minimaal een half jaar om te bekijken of de gekozen interventie ook inderdaad helpt om uzelf beter te laten voelen. Voor de maandelijkse metingen wordt er gebruik gemaakt van de BDI ( Beck Depression Inventory). Voor meer informatie klik hier.

Angst

In het zorgprogramma angst wordt uitgelegd wat angstklachten zijn en wat je er aan kunt doen. Doormiddel van het doen van metingen volgen wij u gedurende minimaal een half jaar op te bekijken of de gekozen interventie ook inderdaad helpt om uzelf beter te laten voelen. Voor de maandelijkse metingen wordt er gebruik gemaakt van de BAI ( Becks Anxiety Inventory). Voor meer informatie klik hier.

Overspannen

In het zorgprogramma overspannen wordt uitgelegd wanneer sprake is van overspanning en wat je kunt doen om te balans en evenwicht te herstellen. We maken hierbij gebruik van een 6 wekelijks meet instrument de 4 DKL ( 4 dimensionale klachten lijst). Voor meer informatie klik hier.

Problematisch alcohol verbruik

In het zorgprogramma problematisch alcohol gebruik word uit gelegd wanneer er sprake is van problematisch alcohol gebruik, de gevolgen hiervan en wat u kunt doen om dit probleem aan te pakken en onder controle te krijgen. Voor meer informatie klik hier.

Polyfarmacie

Men spreekt gewoonlijk van polyfarmacie bij gebruik van vijf of meer geneesmiddelen. Polyfarmacie komt vooral voor bij ouderen en kan ongewenste effecten veroorzaken. De kans op interacties en bijwerkingen stijgt namelijk met het toenemen van het aantal middelen dat wordt gebruikt. Bovendien wordt het voor de patiënt moeilijker om medicatiefouten te vermijden en neemt therapietrouw af.

Het doel van het zorgprogramma polyfarmacie is het terugdringen van ongewenste medicatie bij patiënten die veel geneesmiddelen gebruiken. Daarnaast richt het programma zich op zelfredzaamheid van de patiënt en gewenste interventies. Hieronder valt ook het selecteren van de meest geschikte toedieningsvorm voor de patiënt, bijvoorbeeld voor het inhaleren bij astma/copd of het uitzoeken van een geschikt oogdruppelapparaatje.

In het zorgprogramma werken huisartsen en apotheker nauw samen, in het bijzonder bij de zorg voor 75-plussers. In enkele gevallen zal de hulp van de specialist nodig zijn om te achterhalen wat de indicatie voor het starten met bepaalde medicijnen is geweest. EMC heeft interventies ontwikkeld voor specifieke doelgroepen in de ouderenzorg en de thuiszorg.